Toos Smit

Coupeuse van Zaanse pietenpakken

‘Ik versier de Zaanse pietenpakken met houten klompen en Zaanse huizen.’

Achter de schermen zijn ontzettend veel mensen aan het werk om van de landelijke intocht 2018 een fantastisch evenement te maken. Benieuwd wat zij allemaal doen? De komende weken stellen we een aantal van hen aan u voor. Deze week: Toos Smit (66 jaar). Als ervaren coupeuse ontwerpt en maakt zij een aantal Zaanse pietenpakken die tijdens de intocht worden gedragen.

Op welke manier ben je betrokken bij de intocht?
Als coupeuse ben ik gevraagd om voor de landelijke intocht in Zaandijk Zaanse pietenpakken te maken. Ik doe dit vak al jaren, dus natuurlijk zei ik ja! Het is toch fantastisch om bij te mogen dragen aan dit evenement.

Hoe hebben ze jou dan gevonden?
Afgelopen jaren hebben we met stichting Zaandijk Leeft de Sinterklaasintocht in Zaandijk georganiseerd. Ik ben bijvoorbeeld in het bezit van alle Zaandijkse pietenpakken. Met mijn ervaring achter de naaimachine was er dus snel besloten dat ik de speciale Zaanse pietenpakken ging maken.

Mag je de pietenpakken zelf ontwerpen?
De vlaggenstof is van de gemeente, maar de Zaanse pietenpakken ontwerp en maak ik zelf. Ik ga vandaag naar de Zaanse Schans om kleine houten klompjes te halen. Daar boor ik gaten in om er vervolgens knopen van te maken. Ook ga ik het pak versieren met Zaanse huisjes, lint, fluweel en glitters.

Wat maakt het vak coupeuse zo leuk?
De creativiteit die ik erin kwijt kan. Ik kan mijzelf helemaal verliezen achter de naaimachine. Op een dag moest mijn man in de middag naar zijn werk. Nadat hij ’s avonds laat terug kwam, zei hij: ‘Ben je nou nog steeds bezig?’. Het vak is zo leuk dat ik de tijd vergeet, en zelfs vergeet om te eten of te drinken.

Ga je zelf naar de intocht?
Jazeker, ik kijk enorm uit naar de blije gezichten van alle kinderen! Ik ga naar een vriendin die langs De Zaan woont en verwelkom Sinterklaas en zijn pieten in een achttiende-eeuws kostuum. Uiteraard door mijzelf gemaakt…

Toos Smit Coupeuse Zaanse pietenpakken

Toos Smit Coupeuse Naaiatelier Zaanse pietenpakken


Hoog contrast